Kesinambungan kisah photog tak boleh pakai….

 

 

yer,

nak update korang,pas menulis isi hati tempohari, i tetiba dpt petunjuk dari Allah yg  maha esa tentang ape i patut buat dlm situasi mcm ni. ntah mcm ne masa pegi expo barangan buatan malaysia berjumpa pulak dgn abang2 di booth tribunal pengguna.mula2 mmg tak mau stop pun booth dieorg,dieorg yang memanggil2 suruh singgah.ok,pegi la stop by kejap..dieorg suruh like page fb dieorg nnt dieorg bagi goodie bag.mulut plak ringan jer nak tanye dieorg ni sape,diieorg ckap la org tribunal,pastu tanye tribunal dieorg buat ape,abg tu jwb la mempertahankan hak pengguna.terus tanye pasal kes album kawin i yg sampai skrg tak dapat.terus abg tu ajar cara nak buat tuntutan. Alhamdulillah. tuhan nak tunjuk jalan kot..

tetapi,

i tak terus fail kan tuntutan.hati melayu i ni masih lagi lembut walaupun setelah berbulan,setelah berbakul2 janji yang dimusnah kan oleh photog ini,i masih setia menanti album yg di janji kan pada 15hb june hari tu. dari 12 hb june i dok antar sms remind dia janji 15hb i nakdia pastikan album i dapat 15hb seperti dijanjikan dan di balas “ye u akan dpt album u minggu ni” hati lega sikit.akan tetapi pada 14hb june seorang wanita konon nya dri tmpt printing album kahwin i telah menalipon dan bgtau mesin rosak jadi tak boleh print album i yg lagi satu. berderau darah sebab rasa mcm dah mendidih je darah dlm badan nie.dia siap ckap “rad** az*** suruh call sebab dia kata client dia marah”.tau plak kau aku marah.marah la gila,dah setengah tahun aku kahwin bayang album aku pun tak nampak.lepas perempuan malang tu letak call hati sikit pun tak de mood nak keje,ingat muka photog yg comel tu je.geram..

hantar sms,bgtau dia sgt tak puas hati napa semua dateline yg dia sendiri bagi date tpi dia balik tak bleh deliver.panjang gak la sms i tu. dia balas suruh i memahami masalah tempat printing tu.i balas,selama 5 bulan lebih ni i tak memahami ke,bnyk tak kesabaran i? serious i tak sabar ke all this time? ok la dia balas sopan lagi,dia ckap dia akan suruh budak printing tu arrange utk deliver album i. wah,serious professional gile.dah la antar lambat pastu suruh pihak ke-3 antar kan.serious dia baik dan pro time dapat duit je. i balas lagi “bila?” pendek je soalan i,dia dah naik angin nampak nye.dia balas menyakitkan hati gak la,tpi dri cara dia jwb,mcm dia x kesah pun dia akan bagi album lambat cos dia ckap lambat sikit,(dekat 6 bulan tggu album lambat sikit ke kawan?)

yer,hanya selepas itu lah dgn hati yg tenang dan tangan dan ringan,i terus log im masuk website tribunal dah terus failkan claim.sorry,dah lama sgt i berlembut tpi mcm kene main pulak rasa nye.niat i bukan nak jatuh kan dia cuma i nak hak i yg i dah bayar.tu je.plus,i nak ingat kan dia,duit org jgan di buat main.kita kerja letih2 kumpul duit utk bayar dia,dia plak senang2 ambik duit kita pastu tak pulak bagi ape yang dia patut bagi.

by the way, i nyer claim dah abes proses dan kes i dah ade hearing date pun. Mintak2 semua di permudahkan oleh-Nya..sebab malas dah nak panjang2kan benda ni.

ni ade contoh2 kes melibatkan photog perkahwinan di m’sia ni,saje share utk pengajaran dan iktibar bakal2 pengantin..

http://www.ohbulan.com/chef-wan-akan-ambil-tindakan-mahkamah-terhadap-jurufoto-perkahwinan-serina/

http://thestar.com.my/metro/story.asp?file=%2F2011%2F9%2F24%2Fsouthneast%2F9539183&sec=southneast&fb_source=message

 

 

3 thoughts on “Kesinambungan kisah photog tak boleh pakai….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: